Прокуратурата е окончателно осъдена да плати 50 000 лева обезщетение на

...
Прокуратурата е окончателно осъдена да плати 50 000 лева обезщетение на
Коментари Харесай

Александър Томов осъди прокуратурата да му плати 50 000 лева обезщетение

Прокуратурата е дефинитивно наказана да заплати 50 000 лв. обезщетение на съдения и оправдан по делото за ЦСКА и " Кремиковци " Александър Томов. Това видя " Сега " в деловодните регистри. Томов е следващият, който печели дело против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ). Първите две инстанции присъдиха обезщетение на Томов, а Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли да прегледа подадената от прокуратурата тъжба против решението на Софийския апелативен съд.

Апелативните магистрати пък потвърдиха решението на Софийския градски съд (СГС), който през 2018 година осъди прокуратурата да заплати на Томов обезщетение. Тогава Софийски градски съд присъди на Томов 50 000 лв.. От тази сума 40 000 лв. са за неимуществени вреди и 10 000 лв. - за имуществени вреди. Това е повече от 10 пъти по-малко от поначало претендираните от Томов 686 500 лв..

Александър Томов заведе делото си против прокуратурата по ЗОДОВ през 2017 година, откакто през 2016 година дружно с Александър Гарибов, Божко Бонев и Иван Иванов бяха дефинитивно оправдани по повдигнатите им обвинявания за " източването " на ЦСКА и " Кремиковци ".

Томов и Гарибов бяха изправени пред съда за заграбване на близо 3,5 милиона евро, нареждайки преводи от сметката на ЦСКА в интерес на " Креди ис Солюшън Партнерс " АД. Томов беше обвиняем и за това, че с Иван Иванов и Божко Бонев присвоили хвостохранилище и общежитие на обща стойност 29 милиона лв., които са били трансферирани към завода на предприемача Васил Божков, без да са заплатени. Тогава тричленен състав на Върховен касационен съд отсъди, че нецелевото разходване на пари, взети на заем от двете сдружения, няма по какъв начин да е закононарушение, тъй като заемът е бил погасен.

Определението на висшия съд по гражданското дело на Томов против прокуратурата е окончателно и не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР